Sağlıklı Beslenme Ve Diyet
Sağlıklı beslenme, temel olarak dengeli beslenme kavramıyla aynı bağlamda kullanılmaktadır. Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral, karbonhidrat, protein gibi besin değerlerinin ihtiyaç doğrultusunda dengeli biçimde alınması anlamını işaret eder. Pek çok beslenme uzmanı ve konuyla ilgili bilim insanı bu konuda farklı görüşlere ve yaklaşımlara sahiptir. İnternette, gazetelerde ve televizyonlarda, "ideal" beslenme programlarına ve hazır reçetelere rastlamak çok mümkündür. Ancak bunlar boy-kilo endeksi, kan değerleri gibi kişiye özgü parametreler dikkate alınarak hazırlanmadığından, "işe yaraması" bir kenara, reçeteyi uygulayan kişiye zarar verme olasılığı çok yüksektir. Zira her vücudun ihtiyacı olan besin değerleri farklılık göstermektedir.
Diyet Listenin Doğru Tercih Edilmesi Önemlidir
Sağlıklı beslenme ile en çok karıştırılan bir diğer husus da diyet listeleridir. Diyet listeleri "kilo verme" amacıyla hazırlanan ve yine hazır reçetelerden oluşan, tehlikesi göz ardı edilemeyecek çok önemli bir husustur. Kimi uzmanlar ve bu konuda yorum yapma hakkını kendisinde gören yorumcular, bu konuda toplumu yanlış yönlendirecek bilgileri tartışmaya açarak büyük sorumluluk almaktadır.Kan grubuna göre beslenme, tek bir besin grubuna göre beslenme (karbonhidrat diyeti, protein diyeti vs.), tek bir gıda ile beslenme (su diyeti, patates diyeti, ananas diyeti vs.) gibi yaklaşımlar ile hazırlanan diyet listeleri, yine kişiye özel değerlere bağlı kalınarak hazırlanmadığından, sağlığı tehdit eden bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sağlıklı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Kişinin kendi bedenini tanıması, ihtiyaçlarını dinlemesi, kilo alıp verme hızını takip etmesi dikkat edilmesi gereken birinci husustur. Kilo verme hızı görece yavaş olan bir kişi, bunu tespit edip ona göre hareket etmeli, bünyesini gerekenden fazla zorlamamalıdır.
Vücudun ihtiyacı olan tüm besin değerlerinin dengeli bir biçimde vücuda girdiğinden emin olmak, dengenin bozulduğunu düşündüğünüzde bir iki gün vücudunuzu dinlendirmek ve döngüyü sağlıklı bir biçimde gerçekleştirdiğinize dair kendinizi daima kontrol etmek diğer bir husustur. Bunun için tasarlanan telefon uygulamaları ile ne yediğinizi kaydetmek, kalori hesabının yanı sıra besin değerlerini de dengeli bir biçimde aldığınızdan emin olmak için size yardımcı olacaktır.
Sabah kahvaltısından akşam yemeğine doğru düşünürsek, günün ilk saatlerinde daha rahat, son saatlerine doğru ise hazmı daha kolay ve hafif besinlerle beslenmek, vücudu yormamak için dikkat edilebilecek noktalardan bir diğeridir. Ayrıca düzenli aralıklarla kan testi yaptırmak ve doktor kontrolünde sağlığınızı takip etmek, asla dikkatten kaçmaması gereken, en önemli hususlardan biridir. Tüm bunların yanında, beslenme ile ilgili profesyonel bir destek almanın,sürecin doğru işlediğine dair güvenilebilecek en önemli kaynak olduğunu unutmamak gerekir. Zira sağlık, ihmal ve ikame edilemeyecek en önemli varlığımızdır.