Duşakabin camının tehlikeleri
Duşakabin Camı Kırılır Mı?
Banyolarımızı rutubet ve nemden korumak veya banyonun kullanımını daha fonksiyonel hale getirmek için evlerimizde genellikle duşakabin tercih ederiz. Banyomuzda konforumuzu sağlayan duşakabinler metal aksam ve cam yüzeylerden oluşur. Duşakabin camları iki farklı malzemeden imal edilebilir. Peki, duşakabin camı kırılır mı? Duşakabin camlarının özellikleri nelerdir? Hangisini tercih etmeli? Avantaj veya dezavantajları nedir? Hangi sebeplerden duşakabin camı kırılır? Yazımızda bu soruların cevaplarını aradık.
Polistren Cam Mı Temperli Cam Mı?
-Duşakabin camı olarak sıklıklakullanılan polistren cam, mika cam veya plastik cam dediğimiz bir tür plastik türevidir. Polisterin saydam ve renksiz bir yapıya sahiptir, asitlere ve alkole dayanıklıdır. Maliyeti oldukça hesaplıdır. Bu sebeplerden dolayı duşakabin camıolarak sıklıkla tercih edilir. Plastik duşakabin camı kırılır mı? Plastik camlar kolayca kırılıp parçalanmazlar, kırıldıklarında dağılmazlar. İnce de olsa dayanıklıdırlar. Şiddetli darbelerden sakınılmalıdır. Farklı sebeplerden kırılabilirler.
-Duşakabin camıolarak kullanılan temperli cam nedir? Güvenlik camı da denen, ısıl işlemlerle güçlendirilmiş camlardır.650-700 derecede özel fırınlarda camın ısıtılması ve hızla soğutulması yöntemiyle üretilirler. Bu yolla cam ısı ve darbelere dayanıklı hale gelir. Kolaylıkla kırılmazlar. Kendi kalınlıklarındaki normal camdan 5 kat daha güçlüdürler. Temperleme işlemi yapıldıktan sonra cama kesme ve taşlama işlemi yapılamamaktadır. Kırıldıklarında çok küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Plastik camlara göre maliyeti daha yüksektir. Temperleme işleminin doğru yapılması önemlidir. İşlem doğru yapılmamışsa cam kolaylıkla kırılabilir.
Duşakabin Camı Kırılmasının Nedenleri
"Duşakabin camı kırılır mı?” sorusuna cevap verdikten sonra nedenlere bir göz atalım.
1- Nakliye ve montaj hataları: Duşakabin camları geniş yüzeyleri olduğu için taşınma ve montaj esnasında çatlamalar ve çizilmeler meydana gelebilir. Bu çiziklere dikkat edilmelidir. Zaman içinde bu çok ince çatlaklar, cam yüzeyinin direncini azaltarak, kırılmalara yol açabilir.
2- Ani sıcaklık değişimi: Ani sıcaklık değişimleri ile duşakabin camı esnemekte ve ani soğumalarla büzülmektedir. Yüksek sıcaklıkta banyo yapılıyorsa bu genleşme ve daralmalar duşakabin camının direncini zayıflatır. Direnci düşen cam beklenmedik bir darbeyle kırılabilmektedir. Aslında temperli cam ve mika camlar bu ısı değişikliklerine dirençlidir.
3- Suda bulunan yabancı maddeler: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük parçacıklar suyun içinde bulunabilir. Bunlar suyun basıncı ile camların zedelenmesine sebep olabilir. Farkında olunmasa bile bu durum yeni binalarda sıkça ortaya çıkabilir. Taşınılmadan önce gerekli kontrollerin yapılmasında fayda vardır.
4- Sert temizlik: Sert temizlik araçları ve güçlü kimyasal temizleyiciler duşakabin camının direncini zayıflatır. Bu da zaman içerisinde küçük bir darbe ile camların kırılmasına sebep olur.
5- Ani darbeler: Sert darbeler, duşakabin parçalarının hızlı açılıp kapanması, camın veya diğer bileşenlerin hasar görmesine veya kırılmalara sebep olabilir.
6- Sahte temperli cam: Ucuza mal etmek ve çok kazanmak amacında olan kişilerin tüketici güvenliğini hiçe sayarak, gerekli standartlarda üretilmeyen malzemeler sağlığımızı hatta can güvenliğimizi riske atabilir.