Banyo Ve Sağlık İlişkisinin Önemi
Hastalık mevsimi diye adlandırılan kış ayları geldi çattı. Aslında hayatınızda küçük ve bir o kadar da basit değişiklikler yapılarak bu mevsimin getirdiği hastalıklar yok sayılacak kadar aza indirgenerek yaşam kalitesi artırılabilir.
Hasta Olmamak İçin Ne Yapmalıyız?
Hastalıkların oluşması için, immün sistemin yani bağışıklık sisteminin zayıflamış olması veya çökmüş olması gerekmektedir. Hastalıklardan korunmak için yapılması gereken ilk iş immün sistemini desteklemektir. Bu amaç doğrultusunda vücudumuzun temel ihtiyaçlarını karşılamak etkili bir başlangıç olacaktır. Yeterli miktarda su tüketmek yapılması gereken en önemli eylemdir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, sıvı alımı ile su alımını karıştırmamak olmalıdır. Toplumumuzda bu durum sıklıkla karıştırılmaktadır. Vücudun nemli olması hastalığa neden olan en önemli etkendir. Banyodan sonra kurulanmaya mutlaka özen gösterin.
Vücudumuzun metabolizmasında farklı işlevler gören vitamin ve mineraller ile hücrelerimizin temel yapı taşları olan karbonhidrat, yağ ve proteinleri de almamız şarttır. Bunların herhangi birinde oluşan eksiklik sonucunda immün sistemimizde zayıflama başlar. İlerleyen zamanlarda da immün sistemde çökme meydana gelecektir.
Her insanın vücudunda bazı hastalık yapacak mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bunlar vücudumuzun direncinin azalması ile ortaya çıkarlar. Besinleri alırken dikkatli olmamız gereken bir önemli husus da; almamız gereken bu temel yapı taşlarını mevsimine uygun ve organik ürünlerden almaktır. Burada örnek verilecek olursa; C vitamini portakalda bulunduğu gibi erikte de bulunuyor. Portakal kış meyvesi iken; erik yaz meyvesidir. İhtiyacımız olan C vitaminini içinde bulunduğumuz mevsimin meyvesinden temin etmek daha yararlı olacaktır.
Nasıl Beslenmeliyiz?
Bazı sebze ve meyveler çiğ olarak tüketilebilir. Çiğ olarak tüketilemeyen besin maddelerini ise uygun pişirme yöntemi ile hazırlamak; onların yararlı özelliklerini kaybetmeden tüketilmesini sağlar. Örneğin; kızartma yapmak yerine fırınlamak veya ızgaralamak, haşlama yapılan besinlerde haşlama suyunu az koymak ve olabilindiğince o haşlama suyunu da kullanmak, haşlamaya alternatif bir yöntem olan buharlama yöntemini kullanmak daha sağlıklı bir beslenme tercihi olacaktır.
Ana ve ara öğünlerin atlanmaması da şarttır. Sabah kahvaltısını mutlaka yapılmalıdır. Her öğünde karbonhidrat, protein ve sebzeye yer vermek oldukça önemlidir. Fast food yiyeceklerden uzak kalmak, gazlı ve şekerli içecekleri tüketmemek de oldukça önemlidir. Beslenmenin yanı sıra yürüyüş, koşu, yüzme gibi sağlığımıza yardımcı olacak sporsal faaliyetlerde de bulunulması gerekir. Sonuç olarak beslenmeye dikkat edilirse ve yeteri kadar hareket edilirse, daha sağlıklı bir yaşam sizleri bekliyor olacaktır.